Matkalla muusan kanssa – kauneutta karussa kotimaassa -valokuvanäyttely Ratinan tunneligalleriassa

Väriä, kauneutta, kestävää muotia ja inspiraatiota kotimaanmatkailuun uudenlaisella twistillä voit nyt nauttia kevään ajan Kauppakeskus Ratinan Tunneligalleriassa 28.5.2022 saakka. 

Palkitun valokuvaaja Tiia Ennalan Matkalla muusan kanssa – kauneutta karussa kotimaassa -valokuvaprojektin avajaisnäyttely on esillä Ratinan Tunneligalleriassa 1.4.-28.5.2022. Näyttelyyn on vapaa pääsy 24 h, käynti Tunneligalleriaan Suvantokadun päästä pyöräparkkien vierestä sekä Voimakadulta Ratinanrannasta. Lämpimästi tervetuloa inspiroitumismatkalle kotimaamme jännittäviin paikkoihin!

Koe korkeatasoiset muoti- ja kauneusvalokuvat täysin uudenlaisessa ympäristössä
Hylättyjä taloja, sykähdyttäviä rakennuksia, ihmisten luomia eriskummallisia teoksia, uniikkeja putiikkeja, hätkähdyttäviä luontokohteita, kesäisiä luonnonilmiöitä, hassuja eläinystäviä, viehättäviä kummallisuuksia. Matka täynnä kotimaamme salattuja helmiä höystettynä nostalgialla ja ripauksella persoonallisuutta. Valokuvaprojekti tuo uudella twistillä kotimaan mieleenpainuvimpia kohteita näkyviksi high fashion & beauty -kuvasarjojen kautta paljastettuina. Huolellisesti mietityt valokuvat, asukokonaisuudet, lokaatiot ja tunnelmat johdattavat mieleesi seikkailumieltä ja uteliaisuutta, yhdessä valokuvaajan ja muusan kanssa matkaten. 

Näyttelyn kaikki kuvat on otettu valokuvausmatkan aikana 3.-7.8.2021. Kurkista valokuvauksen kiehtovan maailman verhojen taakse ja tutustu valokuvaajan ja muusan kanssa kotimaamme salattuihin helmiin Instagramissa kuvausmatkan behind the scenes -videoilla: www.instagram.com/ennalatiia

Paikkoja, joita et tiennyt olevan, ja joiden et huomannut olevan kauniita
Tämä lause sai valokuvaaja Tiia Ennalan pysähtymään ja miettimään omaa suhdettaan valokuvaukseen. Ennalalle on aina ollut kuvatessa tärkeää nähdä kauneus karuimmissakin paikoissa ja nostaa se kauneus esiin. Erikoiset paikat toimivat hänelle inspiraationa. Hänen sydäntä lähellä ovat muoti- ja kauneusvalokuvat, ja hän onkin jo vuosia yhdistänyt muoti- ja kauneusmaailmaa mitä erilaisimpiin kuvauslokaatioihin: “Suomi on kaunis maa kokea ja kohdata. Kauneutta on paljon ja erilaista, jonkun vain pitää nähdä se ja näyttää se muille. Minä haluan olla se joku.”

Valokuvaaja Tiia Ennala ja hänen muusansa, ammattimalli Kati Kaaja ovat olleet erottamaton parivaljakko jo vuosia. He ovat toteuttaneet yhdessä mitä erilaisempia kuvauksia, kuvausmatkoja ja tempauksia vuosien varrella. Ennala haki Matkalla muusan kanssa -projektilleen apurahaa Finnfoto - Suomen valokuvausjärjestö ry:ltä. Projektille myönnettiin apuraha, jonka ansiosta projekti ja näyttely toteutettiin.

Kuvausmatkan valokuvateoksista koostettiin laadukas näyttely, joka avautuu ensimmäistä kertaa yleisölle 1.4.2022 Kauppakeskus Ratinan Tunneligalleriassa. “Halusin tuoda näyttelyn sinne, missä ihmiset liikkuvat arjen keskellä. Tässä projektissa taide tulee ihmisen luo”, Ennala tiivistää.


Kohteet ja asut valikoitiin huolella
“Valokuvaprojektissa kiersimme muusani kanssa kotimaamme salattuja helmiä, uniikkeja kohteita ja mieleenpainuvia erikoisia paikkoja, joissa kuvasimme korkean tason muoti- ja kauneuskuvia. Haluan projektillani tuoda ihmisten mieliin kuvan Suomesta seikkailukohteena, joka on täynnä toinen toistaan persoonallisempia paikkoja ja lukemattomia mahdollisuuksia”, Ennala tiivistää.

Ennen kuvausmatkaa tehtiin kattava taustatutkimus projektiin sopivista kuvauspaikoista: “Kuvauspaikkoja etsiessäni pääsin kunnolla salapoliisin saappaisiin, koska halusin mukaan projektiin juuri ne kotimaamme helmet joita moni ei vielä tunne.” Kuvauslokaatioita on parisenkymmentä paikkaa, joista varmasti suurin osa yllättäviä valintoja.

Valokuvissa olevat vaatteet ovat muotikuvissa keskeisessä roolissa, joten kuvien puvustus on tarkkaan harkittu. Projektin kantavana teemana on kestävyys, joten mitään vaatetta tai asustetta ei ostettu kuvauksia varten uutena: “Haluamme projektilla jättää jäljen ihmisten mieliin, emme maapallolle. Kaikki vaatteet, asusteet, korut ja kengät, sekä muu rekvisiitta on käytettynä ostettua tai lainattua. Meillä on hieno kattaus kotimaisen muodin taitajien vaatteita, mutta myös kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta metsästettyjä aarteita vintagesta iltapukuihin”, Ennala kuvailee. 

Kuvauksien vaatteita löytyy seuraavilta suunnittelijoilta ja tuotemerkeiltä: Uhana Design, Uhana Dreams -vaatevuokraamo, Voglia, Miia Halmesmaa, Kativee, Riikka Peltola, Miisa Asikainen ja Maila Malm.

Projektin mallina toimiva Kaaja odottaa matkaa kovasti: “Projektilla on ollut huikea vastaanotto. Oli ihan mahtavaa saada näin hienoja lokaatioita, vaatteita ja suunnitelijoita mukaan ja nostaa suomalaista osaamista ja yrittäjyyttä esiin kiehtovissa kotimaisissa kohteissa, erityisesti tässä maailmantilanteessa. Ihanaa, että vihdoin saamme näyttää projektin lopputuloksen kaikille! Kannattaa tulla näyttelyyn katsomaan mitä saatiin aikaan.” 


Valokuvaprojekti toteutettiin Finnfoto - Suomen valokuvajärjestöt ry:n myöntämällä apurahalla.


Projektista voi lukea lisää: www.tiiaennala.com/valokuvaprojekti