RATIKALLA RATINAAN!

 #RATIKALLARATINAAN Kaikki tiet tuovat Ratinaan – pian myös ratikka!

Ratinaan on helppo tulla myös ratikkaa odotellessa pyörällä, autolla, bussilla tai kävellen. Kauppakeskuksen sisäänkäynnit ja keskustan suurin parkkihalli P-Ratina ovat avoinna koko Hatanpään valtatien uudistamisen ajan. Ensi vuonna Ratinaan pääsee kätevästi ratikalla, pysäkki tulee Hatanpään valtatielle aivan kauppakeskuksen eteen. Suositpa sitten mitä kulkuneuvoa tahansa, olet aina tervetullut. Ratinassa tavataan!

 

Tähän artikkeliin tulemme päivittämään ajankohtaista tietoa liittyen raitiotien rakentamiseen ja sen vaikutuksiin Kauppakeskukseen saapumiseen.

 

Tiesithän!

 •     Ratinan Kulman, Hatanpään valtatien sisäänkäynti palvelee uudistustöiden ajan
 •     P-Ratinan pysäköintihalliin on pääsy koko rankentamisen ajan
 •     Suvantokadun ja Vuolteenkadun liittymät ovat muuttuneet kiertoliittymiksi
 •     Tarkempaa tietoa muutoksista löydät kaupungin päivittyvistä opaskartoista

 

Raitiotieallianssi tiedottaa:

Pieniä liikennejärjestelymuutoksia tullaan vielä kesän aikana tekemään. Töiden ja kustannusten etenemistä voi seurata raitiotieallianssin nettisivuilla sekä Tampereen kaupungin nettisivuilla. Koronavirus ei ole toistaiseksi vaikuttanut raitiotien rakentamisen etenemiseen, mutta virustilannetta ja viranomaisten ohjeistusta seurataan edelleen tarkasti ja nopeisiin toimenpiteisiin on varauduttu, mikäli tilanne muuttuu.

 

Suvantokatu

 • Suvantokadun kiertoliittymä poistetaan ja tilalle tulevat liikennevalot, joiden käyttöönotto tehdään vaiheittain viikolla 28. Autoilijoiden tulee huomioida väistämissäännöt liittymissä liikennevalojen ollessa pois toiminnasta.
 • Bussipysäkki Ratinan kauppakeskuksen edustalta siirretään maanantaina 31.5. lopulliselle paikalleen linja-autoaseman eteen. Bussipysäkkien siirryttyä aloitetaan kohdassa jalkakäytävän, pyörätien sekä paasikiven muutostyöt. Jalankulkureitteihin tulee ajoittain pieniä muutoksia. Työt kohdassa kestävät arviolta elokuun loppupuolelle
 • Suvantokadun taksipaikat ja invapysäköinti Koskikeskuksen ja Ratinan Kulman välissä on järjestelty uudelleen. Paikat ovat osoitettuna liikennemerkein.
 • Bussiliikenne Suvantokadulla päättyy 5.4. ja alkaa uudelleen jälleen elokuussa raitioliikenteen ja uuden bussilinjaston käynnistyessä. Bussiliikenteen muutoksista tiedottaa tarkemmin Tampereen seudun     joukkoliikenne Nysse.
 • Suvantokatu-Otavalankatu muutetaan jälleen kaksisuuntaiseksi.
 • Suvantokadun ja linja-autoaseman välillä tehdään kantavan kasvualustan täyttötöitä sekä jatketaan Sorin aukion raitiopysäkin kiveystöitä ja pysäkkialueen putkituksia. Ratinan kauppakeskuksen edustalla tehdään kiveystöitä syksylle asti sekä paasikivimuurien rakentamistöitä.

 

 Hatanpään valtatie

 •  Hatanpään valtatiellä tehdään maanantaina 12.7. lähtien ajoratojen asfaltointeja sekä raitiotieliikenteen koeajoja. Asfaltointityöt aiheuttavat muutoksia liikenteeseen sekä kulkureitteihin. Huomioittehan myös erityisesti, että asfaltointien yhteydessä poistetaan kiertoliittymät Hatanpään valtatien ja Suvantokadun sekä Vuolteenkadun liittymistä. Tilalle tulevat liikennevalot, joiden käyttöönotto tehdään vaiheittain viikolla 28. Autoilijoiden tulee huomioida väistämissäännöt liittymissä liikennevalojen ollessa pois toiminnasta.
 • Hatanpään valtatielle istutettavien katupuiden kantavaa kasvualustaa asennetaan kevään aikana. Syksyllä istutetaan katupuita ja asennetaan katutilan kalusteita kuten penkkejä ja roskakoreja.
 • Hatanpään valtatien kaikki raitiotietyöt valmistuvat etuajassa, ja liikenne koko osalla 1 voidaan aloittaa 9. elokuuta. Alkuperäisen aikataulun mukaan raitiotietöiden Hatanpään osuudella piti valmistua vasta tämän vuoden 2021 loppuun mennessä. Katurakennustöitä Hatanpään valtatiellä jatketaan muutamissa kohdissa vielä syksyllä, raitioliikenteen jo käynnistyttyä. Kivitöitä tehdään muun muassa Ratinan edustalla.
 • Hatanpään valtatiellä linja-autoaseman edustalla sijaitsevat bussipysäkit pysyvät tällä sijainnillaan arviolta kesäkuun 2021 alkuun asti. Pysäkki jää uuden sijaintinsa vuoksi pois linjoilta 1 ja 4, joiden kyytiin pääsee Sorin aukiolta. Linja-autoaseman pysäkki säilyy linjojen 5, 10, 11, 12, 21, 26, 27, 31, 33Y, 35 ja 50 käytössä. Työmaa ei vaikuta keskustan suuntaisiin pysäkkeihin. Linja-autoaseman kohdalla aloitetaan pintarakennetyöt
 • Bussipysäkit Hatanpään valtatietä etelän suuntaan mentäessä sijaitsevat Koskipuistossa (lopullinen sijainti) ja Ratinan edustalla.

Vuolteenkatu - Linja-autoasema

 • Vuolteenkadun kiertoliittymä poistetaan ja tilalle tulevat liikennevalot, joiden käyttöönotto tehdään vaiheittain viikolla 28. Autoilijoiden tulee huomioida väistämissäännöt liittymissä liikennevalojen ollessa pois toiminnasta
 • Bussipysäkit siirtyvät lopulliselle paikalleen linja-autoaseman eteen, valmiille betonikiveykselle maanantaina 31.5. Alueella jatkuvat betonikiveys- sekä reunakivityöt. Jalan kulkuun voi ajoittain tulla muutoksia.

 

Jalankulku ja pyöräily

 •  Jalankulkualue erotetaan ajoradasta aitaamalla ja kulkureitit opastetaan. Otavalankadun ylityskohtaan avataan työnaikainen suojatie jalkakäytävien väliin. Jalankulkureitti sijaitsee tällä kohdalla toistaiseksi.
 • Muutostöiden vuoksi pyöräilyreitti linja-autoaseman edustalta siirretään kiertoreitille. Reittivaihtoehdot ovat etelän suunnasta Ratinan alikulkutunnelin kautta tai Tampereen valtatien pohjoisreunan ja Vuolteenkadun kautta. Idästä tultaessa suositeltu reitti kulkee Tampereen valtatien pohjoispuolta Hatanpään valtatien yli Vuolteenkadulle.
 • Vuolteenkatu–Tampereen valtatie -korttelissa töitä jatketaan kadun reuna-alueella. Pyöräily on ohjattu alueella kiertoreiteille. Alueelle on asennettu ratasähkö- ja valaisinpylväät ja valaistus on käytössä. Alueella jatketaan kaapeliputkituksia ja puiden kantavan kasvualustan rakentamista. Linja-autoaseman edustalle rakennetulla sähkönsyöttöasemalla ovat käynnissä sähköasennusten viimeistelyt.
 • Raitiotietöiden aikana pyöräilyreittinä Verkatehtaankadun ja Suvantokadun välillä toimii kadun itäreuna, jossa on myös jalankulkuväylä.

 

Lisätietoja raitiotiestä ja rakentamisesta: www.raitiotieallianssi.fi