PIINAAKO SIITEPÖLY? RATINASTA LÖYTYY APU NIIN PIENILLE KUIN ISOILLEKIN ALLERGIKOILLE

Allergikoille kevät on ihanan kamalaa aikaa. Heräävä luonto saa mielen virkeäksi ja nenän tukkoiseksi. Tampereen sydämessä Ratinassa toimii kattava terveyspalvelujen keskittymä ja apteekki, joista löydät nopeasti avun niin siitepölyallergiaan kuin moniin muihinkin vaivoihin. Ratinaan on pientenkin potilaiden kiva tulla. 

 

 

Apua allergioihin pienille ja isoille

Arviolta yli miljoona suomalaista kärsii siitepölyallergiasta. Tyypillisiä oireita ovat aivastelu, tukkoinen nuha, silmien kutina ja punoitus sekä joskus myös yskä ja hengenahdistus. Oireet huonontavat elämänlaatua etenkin keväisin. 

Monesti apteekista saatavat reseptivapaat allergialääkkeet tuovat helpotuksen oireisiin. Toisinaan kuitenkin etenkin lapsipotilaiden kanssa on syytä kääntyä erikoislääkärin puoleen. Ratinassa toimivan lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujätin lasten allergologian erikoislääkäri Kati Holm kertoo:  

- Jos lapsen oireet eivät häviä käsikauppatuotteilla tai pahenevat lääkityksestä huolimatta, kannattaa tulla lääkäriin. Samoin, jos lapsella on yskää tai hengenahdistusta, jotka haittaavat yöunia tai leikkimistä. Allergioita voidaan tutkia laboratorio- tai ihopistokokein ja hengenahdistusoireita rasitusspirometriatutkimuksella.

 

 

Siedätyshoitoon Pikkujättiin 

Ratinan Kulman Pikkujätissä lapsille ja nuorille voidaan tehdä myös siedätyshoitoja. Siedätys on hyväksi todettu ja lisäksi ainoa parantava hoito siitepölyallergiaan. Päätöksen siedätyshoidosta tekee aina asiaan perehtynyt erikoislääkäri. 

- Tällä hetkellä Pikkujätissä on käynnissä liki 80 kolmen vuoden mittaista pistossiedätyshoitoa, esimerkiksi koivulle ja timoteille. Siitepölyille siedättämällä voidaan usein parantaa myös eläinpölyjen siedettävyyttä, mikä on ollut hyvin korkealle arvostettu seikka etenkin lapsipotilaiden keskuudessa, Kati Holm kertoo. 

 

 

Apteekista nopeasti helpotusta allergiaoireisiin

Etenkin aikuisten allergiaoireisiin löytyy monesti riittävä helpotus ammattitaidolla valituista itsehoitolääkkeistä ja muista tukivalmisteista. Ratinan päärakennuksen ensimmäisessä kerroksessa toimii Tammerkosken apteekki.

- Apteekissa on monipuolinen valikoima lääkkeitä, kuten antihistamiineja, nenäsuihkeita ja silmätippoja. Oloa helpottamaan ja lääkehoitoa tukemaan löytyy myös kostuttavia silmätippoja ja huuhtelevia nenäsuihkeita, kertoo Tammerkosken apteekin proviisori Lauri Peura.

Apteekkiin on helppo poiketa hyvin matalalla kynnyksellä hakemaan apua ja jos itsehoitolääkkeistä ei löydy tarvittavaa helpotusta, voidaan asiakas tarvittaessa ohjata lääkäriin.